به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد تنشهای ژئوپلیتیک منطقهای مهمترین عاملی است که اخیرا با اثرگذاری بر انتظارات قیمت دلار را تغییر داده و صعودی کرده است ، موردی که در هفته گذشته نیز به وسیله احسان خاندوزی وزیر اقتصاد کشور نیز تایید شد او بخش عمده تغییرات نرخ ارز در روزهای گذشته را به تحولات نظامی منطقه نسبت داد.
در پایان هفته گذشته ایران مواضع گروههای تروریستی در خاک پاکستان را هدف قرار داد، پاکستان که هفتمین قدرت نظامی جهان است در ابتدا ارتباطات دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد و به فاصله یک روز منطقهای در یکی از روستاهای سراوان در استان سیستان و بلوچستان را مورد هدف قرار داد.
در حالیکه بازار نگران افزایش و ادامه تنش میان دو کشور بود پاکستان در روز گذشته با از سرگیری روابط کامل دیپلماتیک دو کشور و بازگشت سفرا به پایتخت دو کشور موافقت کرد.
بر اساس کمیته امنیت ملی پاکستان دو کشور سطح کامل روابط دیپلماتیک با ایران را از سر میگیرند.
لیدر بازار ارز فروریخت
قیمت دلار تحت تأثیر مناقشه مرزی میان ایران و پاکستان افزایشی شد و حتی در معاملات پشت خطی هم رشد کرد بررسی تتر به عنوان دلار دیجیتال که در شب هم معامله میشود نشان میدهد قیمت تتر تحت تأثیر خبر پایان تنشها و از سرگیری روابط تا لحظه نگارش گزارش از سقف خود حدود ۱۵۰۰ تومان ریختهاست و پایین تر از قیمت بسته شده دلار در بازار آزاد روز پنجشنبه قرار گرفته است.
دلار که در هفته گذشته، تحت تأثیر پرچمداری تتر افزایشی شدهاست فعلا از جانب تتر سیگنال کاهشی دریافت میکند مگر آنکه درهم تحت تأثیر تقاضای سال نوی چینی زیر بار کاهشی شدن نرود.
تصورات بازار بهم ریخت
بررسی روند قیمتها در هفته گذشته نیز نشان میدهد که بازار ارز و طلا در هفته گذشته یکدست صعودی نبوده و معامله گران برخی بازارها رویکردی محافظهکارانه داشتند چرا که در بازار هفته قبل طلایآبشده رکورددار افزایش قیمت شد، دلار شد کرد، سکه بدون تغییر ماند و ربع سکه سقوط کرد که نشان میدهد بازار در هفته گذشته بلاتکلیف بوده و معامله گران بر سر رشد بازار اختلاف نظر داشتند.
حال با سقوط تتر مهمترین سیگنال نزولی به دلار صادر شد و انتظار کاهشی در بازار ارز تقویت شد.
از نظر تکنیکال نیز دلار به محدوده مهم مقاومتی رسیدهاست که آخرینبار در اردیبهشت پس از رسیدن به این محدوده سقوط کرد. دلار تهران حمایت محدوده ۵۲ هزار و ۸۰۰ تومان را پیشرو دارد که در صورتی که شکسته شود حمایت کانال ۵۱ هزار تومان در دسترس خواهد بود.
ریسک از سر بورس پرید
بازار سرمایه ریسکگریز است و نسبت به تنشهای نظامی پاسخ منفی نشان میدهد ولی با اعلام از سرگیری کامل روابط با پاکستان، انتظار میرود که سایه این ریسک از سر بازار کم شده باشد. بازار سرمایه در هفته گذشته با خروج پول حقیقی و کاهش ارزش معاملات همراه بود که اگر در روز جاری رویه عوض شود می توان انتظار بهبود از بازار سرمایه داشت، حمایت دومیلیون و ۱۷۰ هزار واحدی می تواند مانع کاهش بیشتر بازار سرمایه شود.
مقاومت دومیلیون و ۲۰۰ هزار واحدی در در حالی در مقابل شاخص کل قرار گرفته که سطح ارزش معاملات خرد برای معاملات هفته جاری از اهمیت بیشتری برخوردار است.
نرخ ارز به قبل بر میگردد/ بازار ارز از بانک مرکزی تبعیت میکند
آلبرت بغزیان درباره تحولات ارزی توضیح داد: در تحولات ارزی در هر مرحلهای جهشهایی داشتیم که دلایل متفاوتی داشته است. از جمله دلایل سیاسی که در کشورهای دیگر رخ میدهد و نگرانیها بیشتر میشود و عدهای هیجانی وارد میشوند که تامین ارز کنند. اگرنه این پنج درصد بازار ارز کل کشور هم نیست و نمیتوان گفت که باید بر کالاهای دیگر اثر بگذارد، زیرا ۹۵ درصد بازار، ارز مورد نیاز خود را از مرکز مبادله تامین میکنند.
وی ادامه داد: با وجود این به دلیل نظارت ضعیف بر قیمتها، این بهانه میشود و سودجویان فرصت را برای افزایش قیمت غنیمت میشمرند. البته این افزایش قیمتهای ناشی از دلایل سیاسی موقتی است و نرخها بازمیگردد، البته با سرعت کمتری. اطمینان از اینکه دنیای سیاست آرام شده تا به بازار ثابت شود، کمی طول میکشد و به همین دلیل کاهش قیمت ارز آهستهتر رخ میدهد.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر در این روزها شاهد افزایش قیمت طلا بودیم که باعث شد قیمت ارز هم بالاتر رود. به دلیل اینکه عامل اصلی افزایش قیمت طلا بود، شاهد بودیم که اگرچه طلا ۱۰ درصد در کشور افزایش پیدا کرد، اما دلار ۱۰ درصد افزایش نداشت و تنها حدود چهار درصد رشد داشت.
بغزیان درباره پیشبینی خود از قیمت ارز در روزهای آینده بیان کرد: معمولا در ایام عید، بانک مرکزی و سایر سازمانها تعطیل میشوند و تا بخواهند به خود بنجنبند، برخی با دلایلی مثل سفرهای خارجی و تحولات سیاسی بازار را متشنج میکنند. البته در این مدت بانک مرکزی رفتار خوبی نشان داده است، زیرا نرخ مبادله یا سهمیهبندیها را تغییر نداد و محدودیتها را بیشتر نکرد و به نرخ بازار آزاد بیتفاوت بود.
وی ادامه داد: برخی هم این موضوع را مطرح میکنند که بانکها از این فرصت استفاده کرده و ذخایر دلاری و ارزی دارند و به ریال تبدیل میکنند که کسری و ناترازیهایشان را تامین کنند. اما در حالت کلی، مواردی مثل مباحث سیاسی، قیمت طلای جهانی و سوءاستفاده دلالان داخلی از شرایط موجود، در قیمت دلار موثر است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در حال حاضر بازار ارز از بانک مرکزی تبعیت میکند و نه برعکس، گفت: قبلا اینطور بود که با افزایش قیمت ارز در بازار، بانک مرکزی هم قیمت ارز را افزایش میداد و به نظر میرسید که بازار آزاد محرک بانک مرکزی است. حالا برعکس است و اگر بانک مرکزی عکسالعمل نشان ندهد، بازار آزاد هم به نوبه خود تغییری نمیکند مگر تحولاتی که ناگهانی است، مواردی مثل حملاتی که اتفاق میافتد یا قیمت طلای جهانی که نرخ ارز را تغییر میدهد.
بغزیان درباره عملکرد بانک مرکزی درباره نحوه کنترل بازار ارز توضیح داد: کشوری مثل امارات نسبت قیمتی را ثابت نگه داشته، اما ما در ایران حالت دستوری و کنترل نداریم. باید اسم آن را مدیریت بگذاریم، به این نحو که در حال حاضر بانک مرکزی مدیریت میکند و نمیگذارد قیمت ارز از محدوده مطلوب خارج شود.
نظر شما